miércoles, 27 de junio de 2012

Col•laborar i dignificar la persona com a base de la nostra Societat. Reflexions que reprodueixo de la Teresa Forcades a la seva entrevista a “Singulars” el dimarts, 26/6/12

Com diu la Teresa, El món en que vivim les societats democràtiques és aquell que decidim a través del nostre vot, aixi doncs es pot canviar. Per què no el canviem? 
 Proposa una vaga general indefinida de tothom per tal de fer caure els nostres governants, lligats de mans i peus als grans interessos financers. Diu que així cauran i podrem iniciar un nou procés constituent cap a una societat més justa i equitativa.

Fa tres crítiques ètiques al Capitalisme que conviden a la reflexió:

1a -  Crítica - del Mercat Lliure.
Comenta la Teresa que no és lliure. No l’ha estat mai, sempre hi ha hagut una alliança entre Grans Empresaris Capitalistes amb els Governants, no parlem d’emprenodoria social, ni del petit empresari diu.   Els capitals circulen lliurement i generen activitat econòmica que no està gravada. Com pot ser que anar a comprar la llet o el pa, els elements de la nostra vida quotidiana estiguin gravats amb una taxa i en canvi no ho estigui la lliure circulació de capitals? 
 En canvi, cada cop més, es criminalitza la lliure circulació de persones i treballadors posant més trabes a la mateixa. Es criminalitza la pobresa.

2a - Crítica - La màxima del Benefici Econòmic.
 Considera que no és així, un cop tens els mínims coberts, pots aspirar a tenir reconeixement, a col·laborar en treballs de renom, el cultivar uns valors que no depenguin de l'oferta i la demanda. El que no es pot tocar són les persones i si per salvar-ho cal reformar o desmantellar el capitalisme, fem-ho. Avui al Parlament de Catalunya s'ha presentat una Iniciativa per diversos partits polítics que es debatrà al setembre per tal de defensar la sostenibilitat del que queda del nostre model social.

3a -  Crítica - La Plusvàlua.
 En aquest cas diu que no hi ha límit a la plusvàlua. No pot ser que el que pagui 1 guanyi 1000 comenta la Teresa. 

 La base de l'economia ha de ser la col·laboració i la dignitat de la persona en primer lloc.

Espero hagi estat un article interessant i us convido a fer els vostres comentaris al respecte i us annexo el link a l'entrevista.







No hay comentarios:

Publicar un comentario